Veel activiteiten in Week tegen de Eenzaamheid

Eindhovense Coalitie Eenzaamheid in de maak

De Week tegen Eenzaamheid staat weer voor de deur van 30 september t/m 7 oktober. In veel Nederlandse steden staan dan ontmoeting en verbinding centraal. Om te zorgen dat minder mensen zich eenzaam voelen zet de gemeente met Eindhoven in Contact in op de Eindhovense Coalitie Eenzaamheid en stelt een preventieakkoord op. Eindhoven in Contact organiseerde als burgerinitiatief samen met Fontys en GGD sinds 2017 netwerkbijeenkomsten en symposia om het taboe op eenzaamheid te doorbreken. 

De coronacrisis maakte maar weer eens duidelijk dat het niet alleen ouderen zijn die zich eenzaam kunnen voelen, jongeren trokken massaal aan de bel omdat zij in een isolement raakten. “Eenzaamheid is complex, het is een veelkoppig monster. Iedereen beleeft het anders”, zeggen Jeroen Pijnenburg en Tom van Campen, initiatiefnemers van de stichting Eindhoven in Contact. “Wat helpt is er over te spreken, te luisteren en niet meteen in de oplossingsstand te schieten.”

Welke aanpak werkt?
De Eindhovense Coalitie Eenzaamheid is een platform voor iedereen die zich met eenzaamheid bezighoudt. “We nodigen onder meer inwoners, wijkverenigingen, maatschappelijke instellingen en het bedrijfsleven uit om samen te leren welke aanpak werkt. Doen we de dingen die we doen goed? Binnenkort zitten we met directies, bestuursleden en de wethouder aan tafel om de eerste stappen te zetten.”