Veel jongeren in Eindhoven zijn eenzaam. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD Zuidoost-Brabant onder 8000 jongeren van 12-18. In Eindhoven wordt dat probleem aangepakt met de clubs van Join Us.

Vergeleken met het vorige GGD-onderzoek zijn er meer Eindhovense jongeren eenzaam: van 27% in 2015 naar 38% in 2019. Jongeren missen vooral goed contact met leeftijdgenoten. Ook zijn er aanzienlijk meer jongeren ernstig eenzaam: 6% in 2019 tegen 3% in 2015. Behalve met eenzaamheid kampen jongeren ook met stress. 38% van de Eindhovense jongeren voelt zich gestrest  door bijvoorbeeld school, huiswerk, sociale media of een bijbaan. 15% heeft zelfmoord overwogen.

Werk aan de winkel voor Join us!

De cijfers van de GGD laten zien hoe belangrijk het is om eenzame jongeren bij elkaar te brengen.  Dat is het doel van Join Us. In Eindhoven waren al 2 clubs, en nu komt er ook eentje in Achtse Barrier voor jongeren vanaf 12.  Jongerenwerker Mike Smit vertelde erover in een reportage van Studio040. Geïnteresseerd in de club? Je kunt je nog opgeven bij Join Us.

Meer cijfers over de mentale en lichamelijke gezondheid van jongeren in Eindhoven zijn te vinden in het Eindhoven tabellenboek JM 1218 2019 (pdf). Over het totale onderzoek in Zuidoost-Brabant is meer te vinden in het regiotabellenboek (pdf).