Eenzaamheid hoort bij het leven. Iedereen is wel eens eenzaam. Ons ideaal is een stad te creëren waar iedereen met elkaar in contact komt en met elkaar verbonden is. Een stad waar eenzaamheid geen taboe is.
logo inbetween

Week tegen eenzaamheid

Van donderdag 29 september t/m 6 oktober is de Week tegen EenzaamheidDan staan ontmoeting en verbinding centraal in heel Nederland. Veel organisaties, coalities eenzaamheid en gemeenten organiseren activiteiten voor volwassenen en jongeren. We zetten hieronder een aantal initiatieven in Eindhoven op een rijtje.

  • Dialoogsessie donderdag 29 september organiseren GOudT en GGzE De Boei een dialoogsessie. Het thema is erbij horen. Iedereen kan aan deze dialogen deelnemen. Leeftijd, woonplaats of persoonlijke situatie doen er niet toe.
  • Talentenmarkt Woensel-Noord Op Donderdag 29 september 10.30 – 13.00 uur in wijkcentrum Unitas ontdek je welke vrijwilligersorganisaties er zijn en bij je passen. Georganiseerd door WIJeindhoven en Eindhoven Doet.
  • Social Friday Voor jongeren is er vrijdag 30 september Social Friday in Wijkcentrum’t Slot in Eindhoven. Georganiseerd door Dynamo Jeugdwerk en stichting Join Us met een 3 gangendiner.
  • Gratis meesporten bij Vitality Clubs Voor mensen die minder makkelijk in beweging komen, zijn er gym/bewegingslessen in Woensel-Noord, Stratum en Strijp op maandag 3 en donderdag 6 oktober. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid kun je gratis kennismaken.
  • Informatiemarkt 55+ ‘Vitaal ouder worden’ Op maandag 3 oktober 10.00-15.00 uur organiseert WoonincPlusVitalis op Venuslaan 791 in Woensel-Noord een feestelijke markt met lezingen, workshops en informatie over wonen, zorg en welzijn.
  • Laagdrempelige wandelgroepen in Heesterakker Maandag 3 oktober om 09.30 uur een laagdrempelige wandeling met ouderen (67-92 jaar). Mensen met rollator zijn ook welkom. Dinsdag 4 oktober 19.45 uur een stevige langere wandeling. Hier lopen ook veel alleenstaanden mee. Deelname aan beide wandelgroepen is gratis.
  • Activiteiten Ankerpunt Theresia op 3 en 4 oktober Bijna dagelijks organiseert het Ankerpunt activiteiten voor en met (dementerende) ouderen in de wijk.
  • Eenzaamheid hoe pakken we dat probleem aan? Op donderdag 6 oktober 17.30 – 20.15 uur organiseert REEF een gratis interactieve bijeenkomst.
  • Broedplaats Vriendschap door De Liefdesdokter Op donderdag 6 oktober 18.45-21.00 uur kun je in het Parktheater verschillende inspirerende workshops volgen in het teken van vriendschap.
logo inbetween

De Coalitie Aanpak Eenzaamheid Eindhoven is een feit!

Maar liefst 15 partners en Eindhoven in Contact hebben op woensdag 22 juni hun handtekening gezet onder het manifest: ‘Eenzaamheid gaat ons allemaal aan’. Met de overhandiging aan wethouder Samir Toub werd het samenwerkingsverband van de Coalitie bekrachtigd. Bij het manifest hoort een uitvoeringsagenda waarin partners hun gezamenlijke acties hebben beschreven. Centraal in de Coalitieaanpak Eenzaamheid staat: • samenwerken • bewustwording en taboe doorbreken • eenzaamheid voorkomen of verminderen • zorgen voor een verbonden stad Ondertekenaars manifest: Woonbedrijf, Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven/Maatje 040, Fontys, WIJeindhoven, Archipel Zorggroep, ZuidZorg, Bilbliotheek Eindhoven, Vitalis WoonZorg Groep, GGzE, Holland Expat Center South, gemeente Eindhoven, GGD Brabant-Zuidoost, De Witte Raaf, Lumens, Stichting Ik Wil, Eindhoven in Contact.
logo inbetween

Op eenzaamheid rust een taboe, het is omgeven met schaamte. Het speelt bij ouderen, volwassenen en jongeren. Je af en toe eenzaam voelen hoort bij het leven. Maar er is een groot verschil tussen je wel eens eenzaam voelen (matig eenzaam zijn) en ernstig of zeer ernstig lijden aan eenzaamheid.

Eindhoven in Contact kiest voor de organisatievorm van een lerend netwerk om formele en informele organisaties en buurtinitiatieven te verbinden. We zijn een coalitie waarin het maatschappelijk veld, onderzoek en onderwijs, bedrijfsleven en overheid met elkaar samenwerken, kennis delen en inspireren.

Meer weten over de literatuur of de wetenschappelijke kijk op eenzaamheid? Wat is de definitie van eenzaamheid in de wetenschap, welke aanpakken werken en hoe voer je een gesprek over eenzaamheid? We hebben ook een boekenplank gemaakt over boeken die ons nieuwe inzichten gaven.