‘Ik wil vooral actie, iets leuks doen’

Erik Bukkems (23) benaderde in december 2021 het Eindhovens Dagblad met zijn eigen verhaal over eenzaamheid. Amper een half jaar verder is Eindhoven Maatjes een feit en is de eerste activiteit achter de rug. Een terugblik op hoe hij de periode na zijn verhaal in de krant heeft ervaren.

Was het geen moeilijke stap de krant te bellen?
“Ik heb er lang over nagedacht en een afweging gemaakt. Het was zeker geen impulsieve actie, want je staat dan altijd bekend als de man die zich eenzaam voelt. Je leest overal dat veel mensen zich eenzaam voelen. Eigenlijk is het dus normaal, zelf vind ik dat je je er niet voor hoeft te schamen. Toen ik zocht naar voorbeelden stuitte ik op Bryan Vreijsen van Brabant Maatjes. Hij organiseert vooral activiteiten in Tilburg, ik wil dat graag in Eindhoven doen, ik woon in Asten.”

Was je blij met het verhaal in de krant?
“Het was mijn eerlijke verhaal, maar ik wilde absoluut niet zielig gevonden worden. Ik heb superveel leuke reacties gehad op het artikel. Nee, tot nu toe helemaal geen vervelende reacties, juist heel begripvol. Ik wil gewoon mensen tegenkomen en samen leuke dingen doen.”

Hoe lukte het Eindhoven Maatjes zo snel op te richten?
“Ik kwam in contact met Mark Evers, die wilde in Eindhoven ook iets oprichten. We zijn nu met z’n vijven, dat is de vaste kern. Twee weken terug op een zaterdag was onze eerste activiteit. We hebben een stadswandeling gemaakt, een terrasje gepikt, een drankje gedaan en gezellig bij elkaar gezeten.”

Waar kunnen anderen jullie vinden?
“We hebben een website eindhovenmaatjes.nl en een Facebookpagina, Eindhoven Maatjes. Iedereen mag en kan zich bij ons aansluiten en lid worden van onze groep of een oproep doen voor een activiteit. Het gaat meestal om plezier maken en leuke dingen doen, maar we praten ook wel eens over hoe we ons voelen. De volgende datum om weer samen iets te gaan doen, hebben we al geprikt: 11 juni.”

Hoe is het nu met jou?
“Alles is in een stroomversnelling geraakt, ik merk dat ik veel meer plezier haal uit de dingen die ik doe. Ik heb het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Ik hoef nu niets meer te verbergen, het is geen geheim meer dat ik me af en toe eenzaam voel. Wat ik ga doen? Ik denk erover in september een studie op te pakken en ik heb een eigen winkel in Someren. Ook wil ik me inzetten om het taboe op eenzaamheid te doorbreken. Dat doe ik samen met onze vaste kern: Fia, Mark, Jasmin en Mandy.”

Eric Bukkems