'Kijk naar de fijne momenten op een dag en concentreer je daarop'

In 2018 richtte pedagoge Jolanda van Gerwe Join us op. Ze organiseerde bijeenkomsten voor eenzame jongeren tussen de 12 en 25,  die te weinig sociale vaardigheden en/of een negatief zelfbeeld hebben. Haar initiatief begon lokaal in Brabant, maar werd in 2019 nationaal omarmd. Ook Eindhoven kent Join usgroepen. Het ministerie van VWS klopte bij Join us aan voor een onlineplatform om juist nu fijne dingen te delen stay-up.nu.

Zijn jongeren in de coronacrisis eenzamer?
“Iedereen voelt zich nu eenzamer en heeft minder contact met anderen. Als dat tijdelijk is, is dat niet erg. Er is wel een verschil tussen tijdelijke en chronische eenzaamheid. Chronisch eenzaam ben je als je je langdurig zo voelt, dan kan het traumatisch worden. Wij krijgen nu iets meer vragen en aanmeldingen dan voor de crisis. Dat is zorgelijk. Jongeren die tijdelijk eenzaam zijn, herpakken zich wel na de crisis, maar jongeren die al eenzaam zijn gaan zich depressief voelen en raken het vertrouwen in het leven kwijt. Sommige jongeren leven op oppervlakkige contacten die nu weggevallen zijn.”

Hoeveel jongeren zijn er chronisch eenzaam in Eindhoven?
“Ongeveer 8 procent van de jongeren in Nederland is chronisch eenzaam, in Eindhoven schat ik dat aantal rond de 2.000. Wij organiseren daarom avonden waarbij ze elkaar ontmoeten en leuke dingen doen. We werken op basis van plezier, veiligheid, peer-to-peer contacten en persoonlijk leiderschap. Vanuit deze basis gaan jongeren sociale uitdagingen met zichzelf aan. We helpen hen zo sociaal redzaam worden.”

Nu organiseren jullie onlinebijeenkomsten?
“Dat doen de jongeren veelal zelf, daar is dan wel een begeleider van ons bij. Je ziet nu veel creativiteit opbloeien ze gebruiken bijvoorbeeld Google Hangout en organiseren samen een onlinepubquiz. Uit die activiteiten halen ze ook weer zelfvertrouwen. Maar de onlinebijeenkomsten halen het niet bij fysieke bijeenkomsten. Jongeren leren het meeste van echt contact met elkaar.”

Wat voor platform maakten jullie op verzoek van het ministerie van VWS?
“Het onlineplatform Stay Up Om jongeren juist nu fijne dingen te laten delen. Positieve berichten en momenten. Pas geleden realiseerden we ook Stay Connected. Deze onlinevriendendienst bieden we aan als aanvulling op de bestaande groepen. Zo kunnen we nog meer jongeren helpen eenzaamheid te doorbreken in deze onzekere tijden.”

Heb je nog een tip om de dag goed door te komen?
“Het hoort bij deze tijd om af en toe de moed even te verliezen. Ik probeer naar de fijne momenten op een dag te kijken. Me daarop te concentreren en niet te blijven in hangen in wat niet goed is en wat even niet zo prettig is.”