Initiatieven ook na de Week tegen Eenzaamheid in Eindhovense wijken
‘Koekjes brengen bij eenzame mensen niet de oplossing’
De Week tegen Eenzaamheid is alweer even voorbij. We belichten een aantal initiatieven die ook na deze week doorgaan in Eindhovense wijken. Want een aanpak eenzaamheid gaat verder dan een eenmalige activiteit. Verbinders van Buurt in Bloei van WIJeindhoven vertellen.
Blixembosch
In verschillende buurten in Woensel-Noord ging Buurt in Bloei in de Week tegen Eenzaamheid de straat op met koffie en thee om een praatje te maken. Een onverwachte klik was er met de basisschoolkinderen uit groep 7 en 8. “We vroegen of ze wisten wat eenzaamheid is”, vertelt Suzan Pennings. “Het antwoord: als iemand heel alleen is. Wij vertelden dat je je ook eenzaam kunt voelen als niemand je begrijpt. Dat riep de vraag op of als je gepest werd, je ook eenzaam kon zijn. We gaan nu in overleg met de basisschool om te kijken hoe we kinderen bewuster kunnen maken.”
Activiteiten
Met haar collega’s organiseerde Pennings in 5 wijken activiteiten in bekende locaties als de Jumbo, Blixems, het Henri Dunantpark en op de weekmarkt in Acht. “Het probleem aanpakken is niet zo simpel als het lijkt. Eenzame mensen koekjes brengen of activiteiten organiseren lost hun gevoel van eenzaamheid niet op.”
Doornakkers
Het pop-upcafé De Vriendschap in de Week tegen Eenzaamheid was de aftrap voor een bewustwordingscampagne in Doornakkers in Tongelre. Maar liefst 75 mensen waren van de partij in een grote tent op het grasveld tussen de Generaal Cronjéstraat en de Josef Israëllaan. Daar gingen alle buurtpartners en vrijwilligers in gesprek met de aanwezigen. Wat missen inwoners in de wijk? Wat zijn hun talenten, willen ze daar iets meedoen? “Met deze input gaat de werkgroep eenzaamheid verder met het bewustwordingsproces”, zegt Wil Vugts. Ook kijken we hoe we meer inwoners kunnen bereiken en hen mee laten denken of organiseren.”
‘t Ven
Samen eten in ’t Struikske in ’t Ven was zo geslaagd dat de tweede editie de week erop al georganiseerd werd. Bij het eerste etentje waren maar liefst twintig mensen van de partij in een prettige en gemoedelijke sfeer. “We waren verrast dat er zoveel waren”, zegt Kerstin Jadoenath. “We hebben het etentje aangegrepen om te vragen wat de buurtbewoners van hun wijk vinden en of wij als buurtwerkers zaken zijn vergeten.” Twee mensen gaven aan iets te willen doen met koken in de wijk, daar gaat Buurt in Bloei mee verder.
Achtse Barrier
Onder andere bij Jan Linders in de Achtse Barrier speelde Buurt in Bloei met de aanwezigen een spel: de Energy Game. Een spel dat in korte tijd duidelijk maakt wat jou bijzonder maakt. Pennings: “Er ontstond een fijn sfeertje, dat zorgde voor veel zichtbaarheid. s ‘Avonds gingen we met de buurtorganisatie met 35 buurtbewoners dieper op het probleem in. We merkten dat veel mensen het interessant vinden om door een spel te ontdekken welke mensen en activiteiten nu echt bij hen passen. Op maat kijken naar wat past.”
