'Mijn geloof in de mensheid krijgt elke dag een oppepper'

Haar Facebookgroep Coronahulp Eindhoven is ruim een maand online, maar heeft nu al meer dan 6.500 leden. Het team van vrijwillige beheerders en moderators groeide van 1 naar 12 en is 24/7 in touw. Oprichtster, juriste arbeidsrecht en supervrijwilliger Maartje de Vries (36) is van de weeromstuit een bekende Eindhovense.

Opeens stonden het Eindhovens Dagblad en lokale omroep Studio040 op de stoep. Ook zat ze pas in de nieuwe talkshow Ingelicht bij Studio040. “Hoe dat is? Heel apart. Gelukkig word ik op straat niet herkend. Het is gewoon vrijwilligerswerk dat ik graag doe. Samen met mijn team. Zet je erbij dat we het met zijn allen doen?”

Waarom zette je Coronahulp op?
“Voor een klein clubje vrienden. Maar al snel bleken heel veel mensen het handig te vinden. Nu is het een platform geworden om mensen, die door het coronavirus in de knel komen, met elkaar in contact te laten komen en elkaar te helpen.”

Over wat voor hulp gaat het?
“Denk aan: boodschappen doen, medicijnen halen, koken en honden uitlaten. Soms is de hulp heel stevig. Een koppel uit Slovenië vroeg om repatriëring. Dat is met hulp van WIJeindhoven en de Sloveense ambassade gelukt. De hulp gaat nadrukkelijk alleen over noodhulp en we volgen strikt de richtlijnen van het RIVM en de GGD.”

Hoe kies je de juiste mensen om mee samen te werken?
“Dat doe ik op gevoel. Ik kijk op LinkedIn en Facebook wat voor achtergrond mensen hebben. Tot nu toe is het goed gegaan. Sommige van mijn vrienden doen ook mee. In de nachtelijke uurtjes is een vriend van mijn vader, die in Canada woont, de moderator. Hij vroeg: ‘Maartje kan ik niet meedoen? Als het bij jullie nacht is, is het hier overdag.”

Is modereren nodig?
“Wanneer we iets toelaten dat ruimer is dan noodhulp gaan mensen die ruimte met de beste bedoelingen benutten. En dat steeds ruimer invullen. Zo werd een bericht  ̶  waarin iemand vroeg om tips van bedrijven die nog boodschappen bezorgden  ̶  al snel een verzamellijst van kleine ondernemers die reclame probeerden te maken. Er zat zelfs een sokkenverkoper tussen. Goed bedoeld, maar als je zoveel toelaat, wordt al snel een zooitje.”

Waar eindigt het?
“Tja, een goede vraag. We zitten nu op 12 moderators, we willen het team uitbreiden tot 16 personen.”

Je doet het tussen twee banen in. Wat als je straks weer fulltime werkt?
“Samen met Eindhoven Doet breng ik mijn functie in kaart. Eerst onderzoeken we in ons eigen team, wie daar eventueel mijn taken over kan nemen. Als dat niet lukt, zoeken we er een nieuwe vrijwilliger bij. We staan in nauw contact met welzijnsorganisaties Lumens en WIJeindhoven, zij vinden het ook belangrijk dat Coronahulp Eindhoven als een soort digitaal buurthuis blijft bestaan. Ook na de crisis.”

Wat doen al die mooie gebaren met je?
“Heel veel. Ken je de internetmeme faith in humanity restored? Dat doet het met mij. Elke dag krijgt mijn geloof in de mensheid een oppepper.”

Interview: Astrid van Wijk