Wanneer moet je eenzame ouderen, volwassenen of jongeren helpen en wanneer niet? En welke aanpak werkt? Verhalen over projecten en aanpakken die lopen in Eindhoven. Doe je voordeel met initiatieven die hun hun waarde al bewezen hebben.

logo inbetween

Join us schot in de roos in Eindhoven

Jeroen Pijnenburg, mede-oprichter van Eindhoven in Contact en directeur van Bureau Cement, haalde in september 2018 het project Join us naar Eindhoven. Hij was ‘fan van het eerste uur’.

“Eenzaamheid is nog steeds een taboe. Ik hoorde dat er in Woensel-Noord chronisch eenzame jongeren waren, dat ging zelfs richting depressief en suïcidaal. We hebben het gecheckt bij welzijnsorganisatie WIJeindhoven, die bevestigde ons vermoeden. We kozen voor de methode van Join us, omdat zij op een laagdrempelige manier jongeren weten te bereiken in jongerencentra. Het bleek een schot in de roos, we hebben nu al een wachtlijst van 30 personen.”

Veel leed voorkomen

Hoe werkt het? “We ontvangen om de twee weken in jongerencentrum Blixems maximaal 20 jongeren. Een jongerenwerker en pedagoog begeleiden de groep. De jongeren blijven een half jaar tot een jaar en stromen dan uit. Tot nu toe hebben we 30 jongeren weten te bereiken. In Eindhoven zijn 2000 jongeren ernstig tot zeer ernstig eenzaam, we hebben dus nog een hele weg te gaan. Dit soort laagdrempelige activiteiten voorkomt erger. Als jongeren verwezen worden naar een psycholoog of psychiater kost dat veel meer. Het mes snijdt dus aan twee kanten: het voorkomt veel leed en het is ook nog eens goedkoper. Het liefst zouden we het aanbod uitbreiden, daarvoor zijn we in gesprek met Lumens.”

Join us in het kort

Jongeren die meedoen – tussen de 18 en 25 – hebben vaak te weinig sociale vaardigheden en/of een negatief denkbeeld. Ze voelen zich alleen en willen dat doorbreken, maar weten niet hoe. Het project maakt jongeren sociaal redzaam, waardoor ze hun eigen plek in de maatschappij vinden. Join us organiseert avonden waarbij ze elkaar ontmoeten en leuke dingen doen.
Jeugdwerkers begeleiden de jongeren om een positief zelfbeeld te ontwikkelen in een veilige omgeving. Maar trainen ook op sociale vaardigheden, zodat ze vrienden maken en een eigen netwerk opbouwen en in stand houden. De methodiek die Join us hanteert werkt op basis van vijf pijlers: plezier centraal, innerlijke motivatie, peer-to-peer leren, preventief en laagdrempelig en eigen kracht versterken.