Meer weten over de literatuur (link naar pagina) of de wetenschappelijke kijk (link naar pagina) op eenzaamheid? Wat is eenzaamheid nu precies is en hoe voer je daarover een gesprek? We hebben ook een boekenplan gemaakt over boeken die ons nieuwe inzichten gaven. Bekijk hier de laatste leestips, webinars en podcasts..

logo inbetween
  • Introductie eenzaamheid
  • Wat is eenzaamheid? Acht belangrijke Nederlandse onderzoekers delen hun laatste inzichten in de aanpak van eenzaamheid. Kort, bondig en actueel. Zo komt corona aan bod, maar ook zaken als cultureel aanbod en mentale weerbaarheid om eenzaamheid tegen te gaan. Lees Inzicht in eenzaamheiden je bent weer helemaal bij!
  • Hoe voer je een gesprek? Je komt iemand tegen die zich alleen voelt of van wie je vermoedt dat deze zich eenzaam voelt. Hoe ga je het gesprek aan? Wil jij graag goed beslagen ten ijs komen als je met iemand in gesprek gaat over zijn gevoelens van eenzaamheid? GGD Brabant-Zuidoost heeft een training ontwikkeld die je kunt volgen. Een goed gesprek over eenzaamheid geeft je de handvatten die je nodig hebt. Er is een online en offline variant.
  • Interventies zie pagina
  • Webinars zie pagina

Podcasts zie pagina en Een prachtige podcast over Bryan Vreijsen (27) die op Twitter een ware hype ontketende met #maatjegezocht. Het verhaal van zijn moeilijke jeugd, introversie, eenzaamheid en gameverslaving. Totdat hij Twitter gebruikte om zich te uiten over zijn eenzaamheid en uitgroeide tot een woordvoerder voor #maatjegezocht.

Handreiking interventies eenzaamheidsaanpak

Introductie in de onderwerpen eenzaamheid en contact

Webinars over eenzaamheid

Eric Schoenmakers, socioloog en gerontoloog van Fontys Hogescholen Toegepaste Gerontologie, heeft drie webinars gepubliceerd over het onderwerp eenzaamheid.

1. Wat is eenzaamheid?

2. Omgaan met eenzaamheid

3. Interventies bij eenzaamheid

Podcast over eenzaamheid

Eric Schoenmakers was te gast bij De Podcastpsycholoog. Natuurlijk ging het gesprek over eenzaamheid. Wat zegt het over ons als we ons eenzaam voelen en wat kunnen we er aan doen? Wanneer is het iets om je zorgen over te maken? Je hoort het in deze podcast. 

Op eenzaamheid rust een taboe, het is omgeven met schaamte. Het speelt bij ouderen, volwassenen en jongeren.
Belangrijk is om eenzaamheid te erkennen, te signaleren en erover te durven praten. Hieronder een aantal tips, die je mogelijk verder kunnen helpen.